تصمیم شورای اسلامی شهر و شهرداری مشهد برای افزایش بهای بلیت اتوبوس در مشهد از آن دست مسائلی نیست که بتوان به راحتی از کنارش گذشت. بر همین اساس است که وقتی با نمایندگان مردم در مجلس گفت وگو می کنیم آن ها نیز اعتراض شدید خود را نسبت به این موضوع اعلام می کنند تا جایی که دکتر سیدامیرحسین قاضی زاده این ابهام را مطرح می کند که «نمی دانم داستان بلیت اتوبوس در مشهد چیست چرا که تهران هم شهر بزرگی است و همین شهر با همین هزینه های بالا می تواند حمل و نقل را مدیریت کند اما مشهد نمی تواند.» وی همچنین تاکید دارد که نباید دعوای مسائل حاکمیتی بر سر مردم خالی شود. این درحالی است که آرین منش نیز درباره این تصمیم این طور می گوید: «دولت بعد از افاضاتی که می فرماید باید هزینه های افزایش قیمت را تامین می کرد تا فشار بر شهرداری وارد نشود.» وی تاکید می کند که افزایش هزینه های حمل و نقل باید آخرین گام در افزایش قیمت خدمات شهری باشد. گزارش خراسان را درباره تصمیم برای افزایش قیمت بلیت اتوبوس می خوانید.
نکته مهم این است که گویا این افزایش قیمت با وزیر کشور هماهنگ نشده است. زیرا روز گذشته در خبری به نقل از وزیر کشور اعلام شد:دولت برنامه اى براى افزایش نرخ کرایه هاى حمل ونقل عمومى ندارد. "مصطفی محمد نجار" در گفت وگوی اختصاصی با پایگاه اطلاع رسانی دولت تصریح کرد: در بحث حوزه حمل و نقل عمومی مانند سال گذشته که دولت کمک های بسیاری داشت، امسال هم به همین ترتیب خواهد بود و کمک ها تداوم دارد.نجار افزود: سیاست دولت این است که در حوزه مترو، اتوبوس، مینی بوس و به طور کلی حمل و نقل عمومی کلان شهرها و شهرهای دیگر نظارت کند تا حمل و نقل عمومی برای خدمترسانی بیشتر به مردم توسعه یابد.وی در ادامه درباره افزایش و یا ثبات کرایه های وسایل حمل و نقل عمومی و تاکسیها طی سال جاری اظهار داشت: کمک های خوبی را دولت به شهرداریها در بخش یارانه بلیت و در بحث مابهالتفاوت حاملهای انرژی ارائه کرد و بنا نداریم که کرایه ها امسال افزایشی داشته باشد.
در این باره پاسخ های رئیس شورای اسلامی مشهد به سوالات ما از آن جا شروع می شود که شیرمحمدی دربرابر این سوال که چرا قیمت بلیت اتوبوس افزایش یافته است، می گوید: افزایش قیمت سوخت، قطعات یدکی و دستمزد رانندگان از جمله دلایل گرانی بلیت اتوبوس است.مهندس شیرمحمدی با بیان این که قیمت تمام شده بلیت اتوبوس در حال حاضر ???تومان است، می افزاید: این در حالی است که مردم ??درصد هزینه بلیت ها را می پردازند.وی درباره افزایش فشار اقتصادی بر قشر ضعیف و متوسط جامعه که بیشترین جمعیت استفاده کننده از اتوبوس را تشکیل می دهند، می گوید:شهرداری برای جمع آوری زباله، نظافت شهر، آسفالت و... هزینه می پردازد و نمی شود که همه بودجه شهرداری به اتوبوس اختصاص یابد.
شیرمحمدی اضافه می کند: به عنوان نماینده مردم مشهد نمی توانیم فقط یک بعد مسائل شهری مثل ایاب و ذهاب مردم را در نظر بگیریم برای قشر ضعیف جامعه هم مراکز خیریه و عام المنفعه می توانند از اتوبوس رانی با تخفیف بلیت تهیه کنند و رایگان در اختیار مردم قرار دهند.
رئیس مجمع نمایندگان خراسان رضوی در مجلس شورای اسلامی هم در گفت وگو با خراسان درباره تاثیر افزایش قیمت بلیت اتوبوس بر مردم می گوید: دولت باید از محل درآمدهای ناشی از اجرای قانون هدفمندسازی یارانه ها، اعتباراتی را در اختیار شهرداری ها قرار دهد تا باعث سهولت و دسترسی مردم به اتوبوس و ناوگان حمل و نقل عمومی شود و فشار مضاعفی بر مردم ازطریق افزایش قیمت اتوبوس ایجاد نشود.«جواد آرین منش» اضافه می کند: با وجود این ما معتقدیم شهرداری مشهد می تواند از برخی هزینه های دیگر کم کند و در واقع اولویت افزایش قیمت ها به سمت افزایش نرخ اتوبوس و تاکسی و وسایل حمل و نقل عمومی که معمولا افراد نیازمند از آن استفاده می کنند، سوق پیدا نکند.وی در پاسخ به این سوال که معاون وزیر کشور از افزایش نیافتن بهای خدمات حمل و نقل عمومی در سال?? خبر داده بود، آیا مصوبه شورای شهر در تناقض با اظهارات وزیر کشور نیست؟ می گوید: تناقض از آن جاست که دولت یا ستاد سوخت و حمل و نقل بعد از افاضاتی که می فرمایند باید هزینه های افزایش قیمت را تامین می کردند تا فشاری بر شهرداری ها تحمیل نکنند و با جبران و پرداخت یارانه مانع از افزایش قیمت می شوند.آرین منش می افزاید: البته شهرداری هم باید هزینه فایده کند و آخرین افزایش را افزایش ناوگان حمل و نقل عمومی قرار دهد.در این رابطه محمدرضا مهرورز، رئیس کمیسیون حمل و نقل شورای اسلامی شهر مشهد می گوید: قیمت های تصویب شده، از ابتدای خردادماه اعمال می شود.وی در پاسخ به این مطلب که چندین نفر با اطلاع از خبر افزایش بهای بلیت ها، معترضانه با خراسان تماس گرفته و خواستار پی گیری این امر شدند، اظهار می دارد: با توجه به بحث هدفمندسازی یارانه ها و افزایش بهای بنزین و هزینه های متحمل بر سازمان اتوبوس رانی مجبور به افزایش بهای خدمات شدیم.مهرورز با بیان این که همیشه باید یک سوم هزینه های اتوبوس را مردم بپردازند، ادامه می دهد: دو سوم باقی مانده را نیز به طور مساوی دولت و شهرداری تامین می کند.
از وی سوال می کنم وقتی کیفیت ناوگان اتوبوس رانی ارتقا نیافته و همچنان مردم در ایستگاه ها مدت های زیادی منتظرند و باز هم اتوبوس های خیلی شلوغ را تحمل می کنند، چرا قیمت ها را افزایش دادید؟ وی پاسخ می دهد: شلوغی اتوبوس ها را تایید می کنم اما خدمات نیز خوب شده و ??? اتوبوس مگاترنس و تعدادی مینی بوس به ناوگان اضافه شده است.
وی ادامه می دهد: مسیرهای ویژه ایجاد شده اما با وجود این هنوز هم حدود ??? دستگاه اتوبوس از آن چه که مورد نیاز است، کم تر داریم.رئیس کمیسیون حمل ونقل و ترافیک شورای اسلامی شهر مشهد با تاکید بر این که شک نداریم پرداخت بهای در نظر گرفته شده برای مردم دشوار است، تصریح می کند: هزینه های تمام شده برای اتوبوس رانی، ? برابر مبلغی است که از مسافران گرفته می شود.وی یادآور می شود: زمانی که می خواستند بهای بلیت اتوبوس را از ?? به ?? تومان افزایش دهند برای رفاه مردم مخالفت کرده و با مبلغ ?? تومان موافقت کردیم.مهرورز تاکید می کند: اگر درآمد شهرداری پاسخ گو شود و بتوانیم هزینه اتوبوس رانی را تامین کنیم، به طور حتم بهای خدمات را افزایش نمی دهیم.رئیس کمیسیون حمل ونقل شورای اسلامی شهر مشهد در رابطه با اتوبوس های بخش خصوصی نیز اظهار می دارد: وقتی اتوبوس ها به بخش خصوصی واگذار می شود، باید بار هزینه ای از دوش شهرداری برداشته شود و با توجه به این که بنا شده به آن ها یارانه پرداخت نکنیم حتی بهای ??? تومان نیز برایشان صرف نمی کند.از وی می پرسم اگر دولت سهم خود را پرداخت و شهرداری نیز بتواند هزینه ها را تامین کند، امکان بازگشت قیمت ها به قبل وجود دارد؟ که پاسخ می دهد: امکان بازگشت قیمت وجود ندارد زیرا اگر دولت سهم خود را بدهد و شهرداری نیز یارانه به سازمان بدهد باز هم بسیاری از برنامه های ما «معطل باقی می ماند».همچنین دیگر نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی با طرح این سوال که تهران نیز شهر بزرگی است پس چگونه است که این شهر می تواند با توجه به هزینه های بالای حمل ونقل مدیریت کند اما مشهد نمی تواند؟ می گوید: «نمی دانم قضیه بلیت اتوبوس در مشهد چیست که نمی توانند»
دکتر سیدامیرحسین قاضی زاده با بیان این که تامین حمل ونقل از وظایف شهرداری است، تاکید کرد: بارها از شهردار خواستیم اگر هر کاری را نمی توانند برای مردم انجام دهند، این یک قلم را سعی کنند محقق کنند اما اختیارات شهرداری دست شورای شهر است.قاضی زاده مسئله اصلی را مردم اعلام می کند و اظهار می دارد: این مسائل که مطرح می شود حاکمیتی است و مسئولان نباید دعوای خود را سر مردم خالی کنند بلکه باید از طریق مجلس و دولت برای دریافت پول خود، پی گیری کنند.وی با تاکید بر این که استدلال آن ها و فشار بر مردم غلط است، می گوید: مردم ما را انتخاب کردند که مطالبات حقوق آن ها را داشته باشیم و برای آسایش مردم و حل مسائل آن ها، شهرداری، مجلس و دولت وظایفی دارند.وی با تاکید بر این که با این طرز تفکر و اخذ تصمیمات بدون توجه به مردم مخالف هستم، اظهار می دارد: راهکار فقط افزایش قیمت و فشار بر مردم نیست و این امر آخرین راه است بلکه اتوبوس رانی باید کاری کند که منابع درآمدی اش افزایش یابد./خراسان/